9 Eylül 2012 Pazar

Yaz Biterken...



  Güzel uzun bir tatilin sonuna geldik.Haziran, temmuz, ağustos bitti eylül geldi.Sıcaklıklar biraz düştü, rüzgar ara ara kendini gösterdi, bazen de yağmur çiseledi.Hal böyleyken güzel havaların son demlerini yaşamaya başlar olduk.

  Plajlar boşalmaya başladı bile.Şemsiyeler kapanmaya, şezlonglar toplanmaya başladı belki de.Cıvıl cıvıl yerler iyice sakinleşti.Balıklar kimlerle oyun oynayacak acaba? Kimlerin koluna, bacağına dokunup kaçacak?

  Yazlık evlerde sezonu kapatma hazırlıkları neredeyse bitti.Koltukların üzerine örtüler serildi, sandalyeler masaların üzerine ters çevrildi, pikeler yastıklar dolaplara kaldırıldı, varsa halılar, kilimler rulo yapıldı, son yıkanan tabak ve bardaklar diğerlerinin yanında yerini aldı, mutfak tezgahının üstü bomboş kaldı.Balkondaki masalar, sandalyeler içeri alındı, pencereler sıkıca kapatıldı.Bavullar yola çıkmaya hazır..

  Tüm bunları yaparken insana bir hüzün çökmüyor değil.Tatilde ailesinin yanında olup  evine dönecekler biraz daha farklı telaş içinde oluyor.Daha doğrusu anne ve babalarda bir telaş olur.Yenebilecek ne var ne yok kolilere koymak isterler.İyi de oluyor çalışan için, ağzının tadını bilenler için:)) Küçük çapta kışa hazırlık da diyebiliriz buna.

  Neler neler oluyor o kolilerde.
  Anne eli değmiş kızılcık, çilek, kayısı reçeli
  Tarladan yeni toplanmış patlıcan
  Anneanne yapımı su böreği, zeytinyağlı yaprak sarması
  Taze köy tereyağı
  Dalından koparılmış çıtır çıtır elmalar, armutlar..
 
  Elma, armut marketlerde, manavlarda da var. Ama  dalından koparıp yemenin tadı başka. Su böreği beceri ve emek ister. Sarma yaparım ama zaman yok. Patlıcandan bir kere yemek yapsam yeter. Reçeller ise çok sevdiğim, kahvaltıda final yaptığım tatlılar.Olmazsa olmazlar arasında benim için.

  Reçel konusunda kendimi şanslı hissediyorum.Çünkü annemde son yıllarda reçel yapma hastalığı başladı.Hatta bunun için özel büyük bir tencere bile aldı.Mutfak dolaplarına sığmayacak büyüklükte olduğu için kilerde saklayabiliyoruz tenceremizi. Yaptığı reçelleri küçük küçük şirin kavanozlarda hediye bile götürüyor. Kızılcık, kayısı, çilek reçeli stoklarımız doldu bile. Şimdi incir mevsimi bizim oralarda.İncir reçelimiz de yapılınca kışa hazırız demektir:))

 Eline sağlık annemmm:))



Fotoğraf...
 

4 yorum:

  1. hüzünlendiriyor insanı bu saydığın yaz bitme ritüelleri...
    ama bir yazsever olarak,
    artık "her mevsim ayrı güzel"şiarına tutunuyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında her mevsim sonunda ayrı bir hüzün oluyor
      hepsinin tadı başka
      yaz bambaşka:))

      Sil
  2. blogumu ziyaret ettiğin için çok teşekkürler :). yazım diline bayıldım; hüzünlendim yazıyı okurken. sevgiler, yıldız

    http://tuzvekarabiber.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de tuz ve karabibere bayıldım.teşekkürler:))

      Sil