12 Ekim 2012 Cuma

Dünya Ninnileri/Lullabies of the World

Bebeklerin ilk duyduğu ezgidir anne sesinden ninniler.
Ağlamasını durdurmak için veya uyutmak için mırıldanılır.
Bazen huzur verir insana bazen de hüzünlendirir

Kimi zaman bilinen ninnileri söyler anneler kimi zaman da kendi uydurur
Bir çok annenin vardır kendi uydurduğu ninniler.
Bebeğiyle konuşur gibi söylediği.

Türkçe ninnilerin dışında annelerin bebeklerine dinletebilecekleri bir de Dünya Ninnileri var.Epeydir var aslında. Büyüklerin bile ilgisini çekebilecek ninniler.
Bazı ülkelerin kendi dillerinde söylenmiş ve animasyonlarla birleştirilmiş ninnilerden oluşuyor.Bizim herkesin bildiği ve annesinden dinlediği ninnimizi Mircan Kaya seslendirmiş.

Hem ninniler hem de animasyonlar etkileyici ve de ilginç.Rus yapımcı Elizaveta Skvorcova yönetmenliğini yapmış.Şimdiye kadar 20 tane yapılmış.Hangileri var buradan bakılabilir.

Cut-out animasyon tekniğiyle yapılmış.Kesme ve çıkarma yapılıyor.Figürler kağıt veya metal üzerine çiziliyor ve kesilip çıkarılıyor.Daha sonra da kamera altında hareket ettiriliyor.Figürler bizim Hacivat-Karagöz gibi parçalardan oluşuyor.Baş, boyun, gövde, kollar ve bacaklar ayrı ayrı kesiliyor ve çeşitli tekniklerle birleştiriliyor.
Bu teknik figürlerin hareketlerini de sınırlamıyor değil.Haliyle hikayeleri de sınırlıyor bu durum.ama yine de değişik, ilginç, güzel şeyler ortaya çıkmış.

Bizim ninnimizin dışında benim favorim Fransa'nın ninnisi oldu.İki gün önce öpüp kokladığım canım Bulut'umun da favorisi Afrika ninnisiymiş.Annesi Ayşegül çok sevdiğini söyledi.

Bakalım sizin favoriniz hangisi olacak:)







4 yorum:

  1. çok güzel bir paylaşım. Bebekler için harika bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle.hem bebekler için hem de büyükler için:))

      Sil
  2. Tabii ki ve daima Azeri nini: http://www.youtube.com/watch?v=5cO9DVcjbxU

    YanıtlaSil