14 Aralık 2012 Cuma

Müstamel Eşya Evi



    Son zamanlarda vintage mobilya ve aksesuarlar ne kadar popüler olmaya başladı.Ben de bu akıma takılmış durumdayım.
 
   Evlerini alışılmışın dışında dekore etmek isteyenler vintage ürünler satan mağazaların, antikacıların veya ikinci el eşya satan dükkanların kapılarını aralar oldu.Eski eşyaların yeniden değerlendirilmesi adına evlerde, ofislerde ve kafelerde bu tip eşyaları görmek çok hoş.
 
   Eski eşya deyince kiminin burnuna rutubet veya küf kokusu gelir.Kimi zaman da yaşanmışlık hissi uyandırır insanda.Mutlaka insanı cezbeden bir tarafı vardır.Bir eskiciye ya da antikacıya girildiğinde ne çok eşya dikkat çekiyor ve alıp eve götüresi geliyor insanın.Anneanne ve babaanne evine gidildiğinde göz koyulan, "bu benim olmalı" denilen bir kaç parça eşya kestirir insan gözüne.
  Benim de var böyle aklımda olan parçalar.Eski bir saat, konik ayaklı sehpa, oturulduğunda yayları hissedilen kolları ahşap koltuk...

  Bir de arkadaşım Derya ile aklımız da olan bir parça var anneannesi Necla teyzenin evinde pencere önünde bir köşe koltuğu.Şöyle tarif edeyim; hani genellikle yatak odalarında kullanılan uzanma koltukları vardır hatta bazıları  salonda da kullanır.sanki iki uzanma koltuğunun birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir köşe ve pencere önünde:)
 
  Modern yaşamın içinde dekorasyonda bu tip parçaların kullanılmasının evlere farklı bir nefes getireceğini düşünmekteyim.Artık tek düze koltuk takımları, yemek odası takımları günümüze uyarlanmış ya da eski, kullanılmış vintage parçalarla kombin edilerek tek düzelikten çıkmaya başladı.
 
  Evlerde böyle vintage ruhunu yaşatmak isteyenler ve benim de çok beğendiğim, ilgimi çeken bir adres var.
  Mimar Aslı Kendiroğlu'nun yarattığı Müstamel Eşya Evi.Vintage yerine ikinci el anlamında "Müstamel" ifadesini kullanması da çok manidar:)
 
  1950-1970 arası döneme ait aydınlatma, mobilya, aksesuarlarla dolu bir ev.Ama öyle toz, toprak, küf içinde eşyalar yok burada.Cilası yenilenmiş, döşemelik kumaşı değiştirilmiş, iskeleti sağlamlaştırılmış, bakımdan geçmiş eşyalar var hayranlık uyandıran.
 
  Mimar hep eski eşyalara ilgi duymuş ve bir araya toplamış yurt dışı gezilerinde ve İstanbul'daki eskicilerde beğendiği eşyaları.Önce Nişantaşı'nda açmış mağazasını.Daha sonra Çukurcuma'ya taşımış.Eskiye talep çok olunca hep eskiyi yenilemiş ve aslına uygun yeniden üretmeye başlamış.Sevdiğiniz bir koltuk veya sehpa mı var aynısında istediğiniz kadar alabilirsiniz.Hem de hiçbir ayrıntısı bozulmadan.
 
  Aslında ekranlarda da gördüğünüz parçalar var.Mesela Yalan Dünya dizisinde Açılay ve Deniz'in evindeki koltuklar, sehpalar ve bazı aydınlatmalar, Öyle Bir Geçer Zamanki dizisinde Cemile ve Ali Kaptanın evindeki eşyalar ve Beyaz Show'daki koltuk ve sehpalar.
 
  Bence evlerine renk getirmek isteyenlerin ve vintage ruhunu yaşatmak isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir adres.Çukurcuma'da Turnacıbaşı caddesinde 38 numarada.
Aslı Hanım'ın ellerine ve emeğine sağlık.
 
 Benim de aklımda olan henüz gidemediğim, gidip almak istediğim koltuklar var altta görünen:)
 
 
 
 


  Bu arada fotoğraflar Facebook sayfasından.İlginizi çektiyse ve diğer ürünleri merak ediyorsanız Facebook sayfasına bir göz atın.çok şey bulacağınıza eminim:)


2 yorum:

  1. o ilk fotoğrafın içine girip her yanı didiklemek istedim......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle karıştırılacak çok şey var gibi görünüyor:)

      Sil