Bu zamanlar bizim oralarda incir mevsimi yaşanır
Ağustos sonu meyve vermeye başlayan incir ağaçları şimdilerde salkım saçaktır
Hatta kimisi son demlerindedir
Hanımlarda bir telaş vardır
Yağmur yağmadan toplayıp reçel yapmak gerek
Öyle 15-20 incirle olacak iş değil 100-150 incir olsun ki yaptığına değsin
Yağmur iyidir hoştur ama olgunlaşan incirin düşmanıdır ne yazık ki
O güzelim meyve yağmuru görünce çiçek gibi açılır, sulanır ve tadı kaçar
O zaman ne yenir ne de reçeli yapılır.kuşların, karıncaların yiyeceği olur
Aslında en çok Ege'de yetişir ama Anadolu'da bir çok yerde de görebiliriz
Bizim oralarda da elma, armut, kiraz ağacından sonra herkesin bahçesinde olan bir meyvedir.
En güzel yanı da meyvelerin bir anda olgunlaşmamasıdır
Çabuk bozulan bir meyve olduğu için bu en sevdiğim özelliğidir
Bir tabak toplarsın aradan iki gün geçer bir tabak daha toplarsın
Çocukken daha dayanılmaz oluyor tabi
Ağacına kolay çıkılır.Kolunun yetiştiği yere kadar uzanırsın
Daha olgunlaşmamışları da topladığın için dibinden sütü çıkar
Ağzının kenarlarında yaralar oluşur
Mahallede kim incir ağacına çıkmış hemen belli olur:))
Tazesi ayrı güzeldir kurusu ayrı
En çok reçeli yapılır bizim oralarda
Tazesini kabuğu inceyse kabuklu yiyenler vardır ama ben pek tercih etmem
Vitamin, mineral deposudur ayrıca
Kalorisi fazla, içinde yok yok
A, B1, B2, C vitaminleri
Kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, fosfor..
Hatta iki incirdeki kalsiyum miktarı bir bardak süte denkmiş
Yapraklarının dibinden çıkan süt ise nasırlara, siğillere iyi gelirmiş
Ne çok faydası var
Ne güzel meyvedir şu sıralar son demlerini yaşayan incir
Sanırım manav yolu göründü bana:))
Fotoğraf
ben de yeni döndüm köyden, tam da incir zamanı başlamıştı aynen dediğin gibi. evimizin balkonundan uzanıp alma şansımız bile var bizim, severek yerim ben de :)
YanıtlaSilne güzelmiş.dalından koparıp yemenin tadı da bambaşka oluyor:)
Silhocam , incir agacina cikilmamasi gerektiginden de bahsedelim :))) malum ici boş..
YanıtlaSilayrıca da çok kaygan.en çok düşülen ağaç sanırım :)
Silhele o küçük incirlerden bir reçel yapıyorlar ya, çerez niyetine yiyorum :))
YanıtlaSiltaze yemenin dışında en sevdiğim halidir incirin:)lokum gibi olur.
Sil